Effectief thuiswerken, hoe doe je dat?

Het nieuwe werken, waarbij medewerkers niet langer volgens vaste tijden en op vaste plekken werken, maakt een opmars. Dit omdat de nieuwe zakelijke trend veel voordelen kent: kostenbesparing, minder reistijd, minder hiërarchie, meer eigen verantwoordelijkheid, oplossingsgerichtheid en flexibiliteit. Mensen kunnen zelf een locatie kiezen om te werken. Daarbij valt te denken aan een openbare bibliotheek, koffiezaak, businesscentrum, maar ook thuis. Steeds meer Nederlanders werken wel eens een dagje thuis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt er gemiddeld zes uur per week thuis gewerkt.

Het effectief thuiswerken is echter nog niet zo gemakkelijk. Medewerkers moeten zichzelf motiveren, worden sneller afgeleid en uit hun concentratie gehaald binnen een informele werkomgeving. Om toch zo effectief mogelijk thuis te werken en gebruik te maken van de vele voordelen van het nieuwe werken, geeft McCloud u graag enkele tips.

 

Effectief thuiswerken: tips

1. Routine

Om effectief thuis te werken, is het belangrijk dat u routine in uw dag creëert. Zo is het prettig om vroeg op te staan en een indeling te creeren die niet te veel van dag tot dag verschilt.

2. Planning

Aangezien het thuis moeilijker kan zijn om zich te concentreren, is het prettig om een werkschema te maken. Een goede To-Do-lijst met een duidelijke (blok-)indeling helpt om niet te snel afgeleid te worden door bijvoorbeeld de plotselinge drang om te gaan stofzuigen of met de hond te spelen. Probeer niet alles tegelijkertijd te doen, maar een goede focus te houden.

3. Kleding

Hoewel het heel verleidelijk is om in pyama achter het scherm te kruipen, is het goed om kleding te dragen die ervoor zorgt dat u wel in de werksfeer komt. .

4. Ruimte

Als het mogelijk is, is het prettig om een plek of kamer in huis te vinden waar u ongestoord kunt werken en u niet in de mogelijkheid bent om tv te kijken of afgeleid te worden door familieleden. Daarnaast is het belangrijk dat u binnen deze ruimte ook goede werkcondities heeft, zoals een goede stoel voor een actieve houding.

5. Sociaal

Hoewel u niet afgeleid wilt worden door verschillende personen is het wel belangrijk dat u door het thuiswerken niet teveel in een isolement terecht komt. U maakt immers geen praatje meer met collega’s of clienten binnen het kantoor. Een idee is om af en toe te lunchen met bekenden.

6. Ontspan

Als u goed bezig bent met een project of een belangrijke deadline hebt, is het voor thuiswerkers soms lastig om goede momenten van rust in te plannen. Toch is deze ontspanning zeer belangrijk voor een heldere geest en inspiratie. Sommige mensen mediteren 10 tot 20 minuutjes. Een doeltreffende manier om tot rust te komen. Daarnaast is het ook belangrijk om op tijd te stoppen en eventueel de volgende dag met nieuwe inspiratie het project voort te zetten.

7. Buiten

Wat ook belangrijk is, is om niet de hele dag binnen te zitten. Even een frisse neus halen, weg van het beeldscherm, weg van de telefoon voor wat ruimte in het hoofd.

8. Alternatieve werklocaties

Niet elke dag thuis te werken, maar een rustig koffietentje of een bibliotheek opzoeken kan ook erg helpen om nieuwe inspiratie te krijgen en geconcentreerd te blijven.

Mochten al deze tips nou toch niet werken, is het ook een goed idee om te bedenken of deze vorm van werken wel echt bij u past. Mocht u toch veel behoefte hebben aan sturing en overleg of gewoon productiever werken binnen een kantooromgeving, dan kunt u beter toch naar kantoor gaan.

 

Effectief-thuiswerken