Cloud Computing for Dummies

Cloud computing is een term die je tegenwoordig overal hoort. Dit is niet voor niets. De cloud heeft de toon gezet voor een nieuwe benadering van ICT. Door middel van cloud computing zijn particulieren en bedrijven in staat om hun IT-diensten minder te laten beperken door traditionele (software) modellen en om niet langer te hoeven investeren in eigen hardware.

Ondanks de term ook steeds meer gebruikelijk is, krijgen wij toch nog vaak de vraag “maar wat is de cloud nou precies?” of “kunnen jullie geen Cloud Computing for Dummies schrijven”. Daarom bij deze het artikel “Cloud Computing for Dummies”.

Hoewel er veel verschillende manieren zijn te vinden waarin cloud computing inzichtelijk wordt gemaakt en het begrip soms complex lijkt, is de cloud eigenlijk vrij simpel te begrijpen. We leggen het uit door middel van een voorbeeld.

 

Een Dummy voorbeeld van Cloud Computing

Je bent op reis geweest en hebt een mooie selfie genomen voor de eiffeltoren. Deze wil je graag met je vrienden delen. Daarom zet je jouw foto op facebook of op twitter. Op het moment dat je jouw foto online zet, ben je begonnen met cloud computing. Zodra je verbinding maakt met internet en inlogt op de desbetreffende webpagina kun je jouw foto namelijk weer bekijken.

Maar waar is de foto precies? Hangt het ergens in de lucht? In de wolken?

In werkelijkheid bevindt jouw foto zich in een groot gebouw of in meerdere grote gebouwen. Deze gebouwen staan vol met ICT-apparatuur en staan overal ter wereld verspreid. Zij worden datacentra genoemd. Binnen deze datacentra staan rijen en rijen aan computers. Deze computers hebben vele malen meer kracht dan een gebruikelijke PC en zijn met elkaar verbonden via het internet. Waar jouw Selfie precies is, is moeilijk te achterhalen. Bevindt de foto zich wel in Nederland? In Amerika of in Frankrijk?

Het is vaak moeilijk om dit zeker te weten waar de foto zich precies bevindt. Het enige wat je kunt doen is de dienstverlener op zijn woord vertrouwen en kijken of er officiële documenten op te vragen zijn.

 

Welke mogelijkheden biedt Cloud computing?

Het voorbeeld met de foto is toe te passen op allerlei soorten diensten. Bekende programma’s zoals gmail, dropbox of Google Drive bieden de mogelijkheid om overal ter wereld jouw mail te lezen, een foto te delen of een tekstdocument aan te maken.

Als jouw laptop of tablet stuk gaat, kun je gewoon het tekstdocument of de afbeelding openen op een ander apparaat met internetverbinding. Niet alleen jouw selfie of tekstdocument is via de cloud te benaderen, vele bedrijven voeren al hun complete werkzaamheden uit in de cloud. Via het internet benaderen zij de ICT-infrastructuur om hun e-mail, tekstverwerking, complexe programma’s voor gegevensanalyse of gehele ICT-omgeving te bereiken. Medewerkers loggen in via hun desktop, smartphone of tablet en maakt verbinding met de cloud.

Naast deze eenvoudige uitleg, kunt u ook ons onderstaande filmpje kijken op onze cloud computing pagina voor een nog duidelijker en technischer beeld van de dienst.