Het Dropbox alternatief

Dropbox heeft zich ontwikkeld tot een van de meest gebruikte en populaire online storage en file sharing diensten van de wereld. Inmiddels heeft dropbox al meer dan 200 miljoen gebruikers wereldwijd. Vooral voor consumenten is deze dienst zeer nuttig. Documenten worden gesynchroniseerd tussen al uw (mobiele) apparaten. Bestanden neemt u mee waar u ook bent. De bestanden zijn eenvoudig te delen met vrienden, familie of collega’s. Het enige waar u om hoeft te denken is dat u toegang heeft tot het internet.

Naast de groeiende afnamemarkt onder consumenten, hebben bedrijven ook steeds meer behoefte aan een goed werkende online file sharing tool. Het aantal flexwerkers neemt namelijk toe, evenals het gebruik van mobiele apparaten. Hoewel Dropbox voornamelijk consumenten bedient, bieden zij ook oplossingen voor het bedrijfsleven. Er bestaat bovendien tal van alternatieven. Ook met Google Drive, iCloud en OneDrive kunt u uw bestanden meedragen in uw broekzak. Daarbij bieden de meeste van deze diensten een gratis hoeveelheid aan opslagruimte. Zo bevinden zich al honderdduizenden bestanden zich op de servers van Google, Apple en Microsoft.

 

 Controversie

Ondanks de vele voordelen van de online file sharing diensten, zijn steeds meer mensen op hun hoede om hun data

Asian delivery man carrying a parcel box and giving OK sign

daadwerkelijk uit handen te geven. Zo bleek er in 2013 al dat geïnteresseerde geheime inlichtingendiensten theoretisch  vrije toegang hebben tot data op Amerikaanse servers. Maar niet alleen op politiek vlak ontstond controversie. Zo bleken ook privéfoto’s van filmsterren gelekt te zijn uit de icloud.

Veiligheid

Veiligheid wint het, als belangrijke keuze factor voor een file sharing tool, zo langzaam maar zeker aan terrein van de lage kosten. Bedrijven willen graag de baas blijven over hun eigen data. Ontwikkelaars besteden dan ook meer en meer aandacht aan het ontwerpen van een veilige omgeving, vrij van aanvallen van derden. Maar waar moet een veilig dropbox alternatief op enterprise niveau dan aan voldoen?

 

Het veilige Dropbox alternatief

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om te weten waar de datacentra staan van uw cloud service provider. Staan deze op Nederlandse of Europese bodem? De Amerikaanse overheid kan door middel van de Patriot Act Amerikaanse clouddienstverleners namelijk dwingen om jouw bestanden af te geven.

Beschikken de datacentra over de juiste veiligheidscertificaten zoals de  ISO 27001 en SOC2-certificering?

Wat betaalt u voor uw dienst? Natuurlijk is een gratis dienst erg vriendelijk voor de portemonnee, maar voor niets gaat de zon op. Pas daarom goed op voordat u in zee stapt met een gratis leverancier. Mogelijk halen zij inkomsten uit uw gegevens door deze te lenen voor martkonderzoek of marketingdoeleinden.

Het netwerk dient beveiligd te zijn. Worden er testen uitgevoerd door derden om te kijken of de systemen niet gehackt kunnen worden? Staan uw diensten achter firewalls?

Daarnaast is een van de belangrijkste eigenschappen van een veilige dienst de versleuteling van uw documenten. Door middel van een versleutelingsprogramma worden uw bestanden onleesbaar opgeslagen. Slechts met de juiste “sleutel”, oftewel, wachtwoord, kunnen de bestanden leesbaar worden gemaakt. Daarbij is het erg belangrijk dat niemand anders dan u of degene die u heeft uitgekozen, toegang tot de sleutel heeft. Zelfs niet de leverancier. Een echt veilige cloud leverancier biedt dan ook niet de mogelijkheid om uw wachtwoord opnieuw op te vragen of aan te maken. Diensten, zoals Dropbox en iCloud, hebben ook zelf uw sleutel in handen. Dit betekent in principe dat zij gewoon in uw bestanden kunnen snuffelen.

 

Ons Dropbox alternatief: McCloud Drive

Het doel van McCloud is om het MKB te voorzien van ultieme cloud-oplossingen. De behoefte aan veiligheid en gebruiksgemak heeft bij ons dan ook geresulteerd in een dienst waar wij trots op zijn: McCloud Drive. Een veilig en fris dropbox alternatief voor het MKB met vele extra voordelen. De dienst is te integreren met uw eigen fileserver, u kunt zelf bepalen welke mappen en submappen u wilt synchroniseren en delen. Zo kun je zelfs je dropboxmap meenemen, zodat deze extra beveiligd is. Uw mappen zijn daarnaast niet alleen te delen met leden van uw organisatie, maar ook met externen. Zij kunnen (tijdelijke) toegang worden verleend tot bepaalde werkruimtes of mappen.

Lees hier alles over onze dienst en probeer onze dienst een maand lang gratis!
Klik hier voor een gratis Trial.