De versterkende relatie van mobiel en cloud

Kleine, mobielen apparaten worden steeds meer de norm. De PC-verkoop maakt in 2013 nog maar 13 procent uit van totale verkoop van apparaten. Het werken op mobiele apparaten zorgt er echter voor dat we steeds afhankelijker worden van cloudopslag en clouddiensten. Mobiel en cloud zullen daarom steeds meer gaan samenvloeien tot mobiele cloud. De mobiele cloud biedt betere toegankelijkheid, schaalbaarheid, betrouwbaarheid en datasynchronisatie.

De mobiele cloud staat dan ook in de Top Technology Trends voor 2014 van de IEEE Computer Society. De IEEE vertelt “Mobiele apparaten worden beperkt door hun geheugen, processorkracht en batterijduur. maar in combinatie met cloud computing kunnen dataverwerking en opslag buiten mobiele apparaten plaatsvinden”.

Vooral data-opslag is een beperkende factor voor mobiele apparaten. De meeste smartphones beschikken over slechts 8GB of 16GB aan lokale opslagruimte, en tablets meestal over slechts 32GB. In ultrabooks, en veel notebooks worden traditionele harde schijven vervangen door solid state drives die ook maar aan 128GB tot 256GB komen. De grotere SSD’s, zijn enorm prijzig. De cloud, daarentegen, heeft vrijwel onbeperkte opslagruimte en kan gigantische hoeveelheden data aan. Zelfs terabytes zijn vanaf mobiele apparaten toegankelijk, zolang men over Wi-Fi of mobiel signaal beschikt om de verbinding met de cloud tot stand te brengen. Naast het voordeel van cloudopslag, kent de combinatie van mobiel en cloud nog een voordeel. Mocht een apparaat gestolen worden of zoek raken, dan is de data nog steeds veilig opgeslagen en toegankelijk van een ander apparaat.

Een mobiel apparaat heeft daarnaast zijn beperkingen in het gebruik. Het beschikt over lokale opslag en native applicaties, en kan de meeste taken prima lokaal uitvoeren, maar de cloud zal nodig zijn voor de zwaardere functies. Mobiele apparatuur maakt het op zijn beurt weer mogelijk dat cloud-gebruikers plaats onafhankelijk te laten werken op elk gewenst moment.

Hoewel de technologische trends ook afzonderlijk over unieke eigenschappen beschikken en los van elkaar blijven evolueren, zal de mobiele cloud een kracht worden die bepaalt hoe, wanneer, en waar we met onze mobiele apparaten gaan werken.

Bron: CXO