Cloud maakt groene IT makkelijker dan ooit

Cloud maakt groene IT makkelijker dan ooit

9 Januari 2014

Onderzoek van het Britse vakblad Computing, naar de trends in IT en datacenters bij ongeveer 250 CIO’s, IT-managers en datacenterverantwoordelijken in Europa, toont een opmerkelijk resultaat. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat het gebruik van clouddiensten en datacentra sterk bijdraagt aan efficiënter en zuiniger energieverbruik.

De helft van de respondenten gaf aan dat het energieverbruik in hun datacenter de laatste jaren hadden zien dalen. Maar hoe kan het nou dat dat wij door middel van clouddiensten en datacentra energieverbruik zien verminderen, terwijl berichten uit de media anders doen vermoeden?

 

1. Outsourcing

Steeds meer bedrijven maken gebruik van externe datacentra. Bedrijven krijgen bij een extern datacenter onder andere een garantie op stroomvoorziening, beveiliging en koeling. Voor bedrijven is het een dure en lastige zaak om dit zelf te bewerkstelligen. Datacentra gaan doorgaans efficiënter om met energie, dan dat bedrijven zelf kunnen realiseren. Aangezien energie één van de grootste uitgaven is van een datacentrum, wordt elke Watt scherp in de gaten gehouden. Datacenterverantwoordelijken ontplooien zich zodoende tot energiezuinige experts.

Uit het onderzoek van Computing blijkt dat bij 38 procent van de bedrijven een extern datacenter een sleutelrol speelt in hun huidige of toekomstige IT-plannen. Het merendeel van de bedrijven brengt hun IT echter nog intern en extern onder.

2. Beter energiebeheer

De tweede reden voor de energiedaling is dat er in een datacenter minder apparatuur staat, en dat die tegelijk ook efficiënter functioneert. Er kan steeds meer opgeslagen worden op minder ruimte. De hardware is kleiner in omvang en ook zuiniger.

De IT- en datacentermarkt leveren steeds meer oplossingen op dat vlak, en integreert deze ook. Aangezien bedrijven duurzaamheid in hun bedrijfsstrategie ook steeds belangrijker vinden, houden nieuwe datacentra ook daarom veel rekening met een duurzaam design en goed management van het energieverbruik. Dit zorgt voor een positieve spiraal wat betreft energiezuinigheid.

3. Virtualisatie

De derde reden voor de daling van het energieverbruik is virtualisatie. Met virtualisatie wordt de directe link tussen fysieke infrastructuur en de applicaties die erop draaien, verbroken. Vroeger draaiden applicaties en besturingssystemen rechtstreeks op de hardware van een server. Dat kwam er meestal op neer dat voor elk besturingssysteem en soms zelfs elke applicatie een aparte machine nodig was. Virtualisatie betekent dat er een extra software-laag op de server geïnstalleerd wordt, die als buffer dient tussen de infrastructuur en de applicaties. Meerdere applicaties en zelfs meerdere besturingssystemen kunnen daardoor naast elkaar op één server kunt draaien. Door het samenvoegen van meerdere systemen op enkele servers is er minder elektriciteitsgebruik nodig. Het virtualisatie-fenomeen blijkt zich de laatste jaren echt goed gemanifesteerd te hebben. Waardoor er ook betreffende energiebesparing nog ruimte lijkt voor verbetering.

Deze drie punten tonen een positieve tendens naar de haalbaarheid van groene IT met behulp van de cloud en externe datacentra.

Bron: ZDNet