EU-parlement wil Europese Cloud

Op woensdag 18 september stelde een commissie van het Europees Parlement dat Europa een eigen internetcloud dient te ontwikkelen voor data-opslag. In 2011 werd duidelijk dat data opgeslagen binnen Amerikaanse clouds, door middel van de Patriot Act, in principe altijd toegankelijk is voor de Amerikaanse autoriteiten. Amerikaanse clouddiensten werden vanaf dat moment al met argwaan bekeken. Sinds het afluisterschandaal van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA dit jaar, is Europa nog achterdochtiger geworden.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is van mening dat een Europese cloud de enige manier is om gegevens te beschermen tegen de ‘datagraaierij van Amerika’. Het Europarlement wil daarom duidelijke grenzen gaan stellen aan deze datagraaierij. Sargentini noemde dit een belangrijke eerste stap.

Ook Europees commissaris Neelie Kroes sprak op 24 september haar steun uit voor het idee van het Europees Parlement om Europese gegevens veilig in Europese handen te houden. Kroes benadrukte dat Europa zelf invulling zal moeten geven aan het idee en dat er haast mee gemaakt moet worden.

Bronnen: de Volkskrant en Het Parool van 18-09-2013