De cloud in 2016

Composite image of bumpy roadHet is die tijd van het jaar waarin we reflecteren op 2015 en vooruit blikken op wat ons de komende tijd op cloud-gebied te wachten staat. In 2015 stapten er veel bedrijven over naar de cloud en werd de cloud wijd geaccepteerd als de nieuwe standaard voor IT.

 

1. Veranderen in plaats van vervangen
Bedrijven zullen met betrekking tot hun ICT worden geconfronteerd met de beslissing om oude hard- en/of software te vervangen voor dezelfde producten en diensten, of de noodzaak tot verandering zien als een kans om te optimaliseren. In 2016 zullen meer organisaties voor transitie kiezen, omdat het pad van vervanging onverstandig (b)lijkt in ons snel innoverende landschap.

2. Innovatie
Innovatie vindt in 2016 op een enorm hoog tempo binnen alle bedrijfstakken en typen organisatie plaats. Het klinkt gek, maar de beste innovatie komt voort uit talrijke mislukte pogingen. Digitaal zijn de financiële gevolgen van testen, en mislukken veel minder risicovol dan voorheen. De cloud maakt het mogelijk om mislukkingen te permitteren en te blijven innoveren. Bedrijven die nog geen gebruik maken van de cloud zullen gaan beseffen dat ze digitaal achterblijven.

3. Always on
In 2016 zijn klanten altijd online. Van bedrijven wordt dan ook verwacht dat zij snel reageren en altijd klaarstaan. Klanten vinden immers in no-time sociale kanalen om hun verhaal te doen. Bedrijven willen ervoor zorgen dat de dienst die zij aanbieden ononderbroken door gaat om klanten tevreden te houden en concurrenten bij te benen. De cloud lijkt de (enige) passende optie voor de always-on mentaliteit.

4. Big data
Big Data en statistieken worden erg belangrijk in 2016. Vooral startende bedrijven maken strategisch gebruik van de hoeveelheid gegevens die beschikbaar zijn. De beschikbaarheid over deze informatie creëert kansen en zorgt voor een groot concurrentievoordeel voor bedrijven. Het gebruik van big data is een duidelijke push voor bedrijven om over te stappen of deels gebruik te maken van de cloud.

5. Veiligheid
Ook dit jaar blijft veiligheid een enorme rol spelen in het cloud computing landschap. Cloudleveranciers worden steeds pro-actiever om bedrijven te helpen met op de loer liggende cyberaanvallen. Zij informeren eindgebruikers over de manieren waarop zij hun informatie kunnen beschermen. Daarbij wordt ook Disaster Recovery steeds belangrijker.

Wat nog meer?
Uit alles wat we dit jaar, geleerd, gelezen en gehoord hebben wordt duidelijk dat 2016 een belangrijk jaar zal zijn voor bedrijven die werken in de cloud. Dit op zeer veel manieren, maar laten we vooral iets bewaren om u de komende 12 maanden over te informeren. Alvast ontzettend fijne dagen toegewenst!