Cloud populairste opslagmedium onder ondernemers

Young confident businessman with arms on waist standing on cloud

De cloud is nu het populairste opslagmedium voor bestanden bij ondernemers. Ruim de helft van de ondernemers gebruikt clouddiensten en één op de zes werkt zelfs volledig in de cloud. Dat blijkt uit onderzoek door KPN en BC.nl onder 508 ondernemers uit het MKB.

 

Cloud populairste opslagmedium

De cloud heeft de externe harde schijf ingehaald als het populairste opslagmedium bij ondernemers. 44,3 procent van de ondernemers slaat bestanden in de cloud op en dat is net iets meer dan de 43,5 procent die de externe harde schijf hiervoor gebruikt. 31 procent van de ondernemers gebruikt een eigen server, 26 procent slaat bestanden op de harde schijf van de pc op en 18 procent gebruikt usb-sticks.

Grootste voordeel opslagmedium: overal, altijd bij je bestanden kunnen

Dat je overal en altijd bij je bestanden kunt, is voor ondernemers veruit het grootste voordeel van werken in de cloud. Maar liefst 42 procent van de ondervraagden vindt dat het grootste voordeel. Daarnaast worden de veiligheid (13 procent) en het gemakkelijke samenwerken (13 procent) genoemd. Voor kleinere groepen zijn nooit meer backups maken (9 procent) of nooit meer software updates (6 procent) de grootste voordelen. 15 procent van de ondernemers ziet geen voordelen.

Bij opslagmedium wordt internetverbinding als cruciaal ervaren

Gevraagd naar het grootste nadeel van werken in de cloud, wordt dat je afhankelijk bent van je internetverbinding het vaakst genoemd: 47 procent. 23 maakt zich zorgen over de veiligheid van de bestanden. Dat je niet precies weet waar je bestanden opgeslagen staan is voor 12 procent het grootste nadeel. 6 procent vreest dat zijn password gekraakt wordt. Volgens 9 procent zijn er geen nadelen.

Zowel betaalde als gratis opslagmedium

Zo’n 34 % van de ondernemers betaalt of is bereid te betalen voor de clouddiensten. 22 procent betaalt voor zijn clouddiensten en is daar tevreden mee. 6 procent gebruikt gratis clouddiensten en wil er best voor betalen. Een even grote groep betaalt voor zijn diensten en wil ze gratis hebben. 39 procent gebruikt gratis diensten en vindt die voldoende.

Cloud als opslagmedium moet nog zielen winnen

Hoewel slechts 15 procent van de ondernemers geen voordelen ziet, maakt nog altijd 40 procent van de ondernemers geen gebruik van de cloud. Ondernemers zijn verdeeld over de vraag of zij meer in de cloud willen werken dan ze nu doen. 45 procent zegt daar nee op, 42 procent ja en 13 procent weet het niet.

Ook over de veiligheid van de cloud wordt verschillend gedacht. Op de stelling ‘de cloud is helemaal veilig’ zegt 42 procent ‘niet geheel waar’ of ‘onzin’. 37 procent zegt ‘redelijk waar’ of ‘waar’ en 20 procent weet het niet. Ondanks de groeiende populariteit moet de cloud bij ondernemers dus nog zielen winnen.

Bent u geïnteresseerd in onze cloud diensten of wilt u meer informatie, neem dancontactmet ons op.

Bron: BC.nl