Cloud computing trends 2014

Eind 2013 werden er veel voorspellingen gedaan voor het nieuwe jaar, waarin de cloud hoogtijdagen zou beleven. De cloud heeft de toon gezet voor een nieuwe benadering van IT. Door middel van cloud computing zijn particulieren en bedrijven in staat om hun IT-diensten minder te laten beperken door traditionele software modellen en niet meer te investeren in eigen hardware. Is 2014 ook daadwerkelijk het jaar van de cloud en wat zijn de huidige ontwikkelingen op het gebied van deze belangrijke technologische trend?

 

Succesvolle bedrijven kiezen voor cloud computing

Uit de MKB Cloud Barometer 2014 is gebleken dat bedrijven met bovengemiddelde groei meer gebruik maken van de cloud dan andere bedrijven. Daarbij zijn de mkb-ondernemers steeds meer tevreden over de geïmplementeerde cloud-oplossingen. Het belangrijkste voordeel dat zij noemden was dat zij altijd en overal toegang hebben tot hun data. Op twee stond het eenvoudige gebruik van de applicaties voor de medewerkers. Daarnaast bleek een belangrijk voordeel dat de IT-kosten omlaag gaan.

 

Hybride cloud favoriet

Uit het State of the Cloud Survey van 2014 bleek dat hybride en multi-cloud implementaties de meest gewenste oplossingen zijn voor het gemiddelde bedrijf. 74 procent van de zakelijke respondenten uit de survey bleek te beschikken over een multi-cloud-strategie en 48 procent gaf aan van plan te zijn in de toekomst voor een hybride cloud-oplossing te kiezen.

 

Veiligheid

Nu de voordelen van cloud modellen steeds zichtbaarder worden, blijven bedrijven zich ook in 2014 veel zorgen maken over de veiligheid. Het idee dat de cloud altijd minder veilig is dan een eigen datacenter-omgeving blijft dominant. Deze overwegingen hebben zeker ook tot “scherpte” van cloud service providers geleid. Toekomstige gebruikers controleren namelijk steeds beter de veiligheidsnormen. Zij kijken of gegevens versleuteld worden opgeslagen, voordat ze worden geupload of gedownload. Daarnaast controleren zij steeds beter wat er gebeurd als gegevens gehackt worden of verloren gaan en wat er gebeurd als een cloud service provider failliet gaat.
Helaas krijgen bedrijven bij veel cloud service providers hetgeen wat zij betalen. Een gratis cloud-gebaseerde service provider, dient op een of andere manier winst te maken. Soms betekent dat uw gegevens kunnen worden opgeslagen voor marktonderzoek of marketing- of reclame doeleinden. Het is daarom altijd aan te raden de kleine lettertjes te lezen of een gesprek aan te vragen, voordat een dienst geïmplementeerd wordt.

 

Private cloud opkomend

Hoewel de hybride cloud-oplossing het populairst blijkt, is de private cloud terrein aan het winnen. Dit heeft alles te maken met de eerder genoemde veiligheidszorgen. Bij publieke cloud-oplossingen wordt de infrastructuur met andere klanten gedeeld, om zo efficient mogelijk met rekenkracht, opslag en netwerken om te gaan. Veiligheid met betrekking tot publieke cloud vraagt om “vertrouwen” van klanten. Dit gaat meestal ook goed. Voor degene die toch liever zelf de complete controle hebben, is het private cloud-model een uitkomst. In dit geval wordt de ICT-infrastructuur niet gedeeld met andere klanten en kan deze op eigen locatie worden geplaatst of binnen een extern data-center worden opgezet. Op deze manier wordt vertroebeling van de bewaking, het beheer en de configuratie van de infrastructuur tegengegaan.

 

Overheden werken aan eigen cloud-diensten

Al in 2013, na de onthullingen van Snowden, kwamen er ideeën vanuit het EU-parlement om een eigen Europese cloud te bewerkstelligen. Deze ideeën nemen steeds concretere vormen aan. De Nederlandse overheid werkt nu bijvoorbeeld samen met verschillende ICT-bedrijven aan een veilig alternatief voor Dropbox. De dienst gaat LocalBox heten. Verwacht wordt dat de dienst dit najaar open source beschikbaar zal zijn, zodat iedereen er een eigen server op kan zetten.

 

Grote en kleine cloud-partijen

Door de grote concurrentie in het wolkenlandschap, wordt het voor kleine cloud-partijen moeilijk om in de prijsstrijd van de grote spelers mee te gaan. Door enorme schaalvoordelen, kunnen grote spelers hun investeringen beter verspreiden en lagere prijzen vragen. Waarom blijven kleine partijen dan toch bestaan?
Maatwerk, lokale ondersteuning, minder bureaucratie, minder lange wachttijden en persoonlijke service blijkt voor veel bedrijven toch erg belangrijk. Een kleine cloud-partij heeft daarnaast vaak een betere SLA, met een betere vergoeding voor zakelijke verliezen. SLA’s van de grote cloud platform-verkopers geven kortingen op downtime, het gaat over prijzen. Zij bieden verder geen beloftes, terwijl compensatie, juist voor veel klanten het meest aantrekkelijke deel van de SLA is.

 

Cloud-adoptie bereikt alom vertegenwoordigheid

Uit het Rightscale state of the cloud report 2014 bleek dat 94 procent van de ondervraagde organisaties of al cloud-diensten afneemt of aan het experimenteren is met de cloud. We hoeven niemand te overtuigen dat 94% een zeer groot aantal is. Het lijkt er dan ook op dat 2014 inderdaad het jaar is dat de cloud algemeen geaccepteerd wordt. De keuze is namelijk reuze; publiek, hybride, private of geheel op maat gemaakte cloud-oplossingen. McCloud gaat er zelf vanuit dat cloud op den duur de nieuwe standaard wordt en we terug zullen kijken op traditionele ICT-modellen, zoals we nu terugkijken op ouderwetse draaitelefoons.