Bedrijfsspionage door de NSA

Bedrijfsspionage door de NSA blijft sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden een hot topic. Bedrijven worden zich bewust van hun kwetsbaarheid op het gebied van het veilig stellen van hun data. Ook Nederlandse bedrijven proberen hun belangrijke gegevens te beschermen. Hoewel diverse maatregelingen worden getroffen, maken vrijwel alle Nederlandse bedrijven op zekere hoogte nog steeds gebruik van Amerikaanse clouddiensten, met name van Amerikaanse servers voor hun e-mailverkeer.

NSA beroept zich op motieven van nationale veiligheid om hun acties te rechtvaardigen. Steeds meer berichten tonen echter de waarschijnlijkheid van economische spionage. Zo is onder andere gebleken dat de NSA het internationaal betalingsverkeer in de gaten houdt.

Geconcludeerd kan worden dat gebruik maken van een Europese of Nederlandse clouddienst een goede stap is om als bedrijf meer zekerheid te creeren omtrent data-veiligheid. Ook Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit Nijmegen, raadt Nederlandse bedrijven aan om gebruik te maken van Europese en Nederlandse clouds voor het stallen van bedrijfsdata.

Lees meer in de nrc.next van 7 oktober 2013