Wettelijk recht op thuiswerken goedgekeurd

Werknemers krijgen meer kans op flexibel werken. De eerste kamer heeft namelijk op 14 april 2015 met een ruime meerderheid ingestemd op een wettelijk recht op thuiswerken. Werknemers krijgen hiermee het recht hun werktijden flexibel in te delen.

 

Meer flexibiliteit door het wettelijk recht op thuiswerken

Het wettelijk recht zal worden geregeld in een initiatiefwetsvoorstel van CDA en GroenLinks. De eerste versie was al in 2010 opgesteld, toen de tweede kamer al instemde met het wettelijk recht op thuiswerken. De meest recente versie werd vorige week in de Eerste Kamer verdedigd door GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman en CDA-Kamerlid Pieter Heerma. Behalve de indieners CDA en GroenLinks stemden ook de PvdA, SP, D66, SGP, OSF, PvdD en 50Plus afgelopen dinsdag voor. Alleen de VVD en de PVV stemden tegen.

Happy man working on his laptop at home

Wat biedt het wettelijk recht op thuiswerker medewerkers?

De wet is in het leven geroepen om werknemers de mogelijkheid te bieden hun baan en zorgtaken beter kunnen combineren. Werknemers zullen eenvoudiger een dag thuis kunnen werken en hun werktijden aanpassen. Zij zijn minder tijd kwijt aan reizen en zij hebben minder kinderopvang nodig. Alleenstaande ouders krijgen met de wet in de hand meer mogelijkheden voor een goede balans tussen werk en privé, zodat zij zich niet gedwongen hoeven te voelen om minder te gaan werken. Ook mantelzorg wordt door de wet makkelijker. De arbeidsmarkt van negen tot vijf, inflexibele roostertijden, verplichte aanwezigheid op kantoor en lange files in de spits belemmeren veel werknemers daar nu nog in, stellen GroenLinks en het CDA.

Hoe werkt het wettelijk recht op thuiswerken?

Het wettelijk recht op thuiswerken is echter niet absoluut. Werknemers kunnen een verzoek indienen bij hun werkgever en deze is vervolgens verplicht serieus naar het verzoek te kijken. Een afwijzing kan alleen worden geaccepteerd in het geval van “zwaarwegende bedrijfsredenen”. Een simpel ‘zo-doen-we-dat-hier-niet’ volstaat dus niet, aldus de indieners van de wet. Het is hun bedoeling dat het voor werknemers makkelijker wordt om een dag thuis te werken, of om hun werktijden aan te passen aan bijvoorbeeld de schooltijden.

Het nieuwe werken

De trend waarbij medewerkers niet langer volgens vaste tijden en op vaste plekken werken wordt ook wel het nieuwe werken genoemd. Het nieuwe werken is mogelijk geworden door technologische vooruitgang. Door middel van internet bestaan de beperkingen van tijd en afstand grotendeels niet meer. Medewerkers kunnen door middel van hun laptop, PC, Tablet of smartphone via de cloud bij hun bestanden en applicaties.

Bewerkt door Redactie 16-04-2015 Bron: Volkskrant.nl, 14-04-2015