Cloudwatervrees

Cloudcomputing is onverminderd ‘hot’ in het bedrijfsleven, toch hebben veel bedrijven nog last van cloudwatervrees. IT-managers zijn zich inmiddels bewust van de voordelen die de cloud biedt aan het bedrijfsleven. Toch zijn er in de praktijk nog dikwijls bedrijven die schoorvoetend toegeven dat ze nog geen stap hebben genomen om hun toepassingen en data vanuit de cloud te gebruiken, dit wordt ook wel cloudwatervrees genoemd. Maar waarom? Doorgaans komt het neer op het gebrek aan kennis van de mogelijkheden.

Scared businessman in the umbrella sails in the sea in the night

Veel bedrijven denken dat het of-of is, dus alles of niets. En als dan de keuze zou vallen op alles in de cloud onderbrengen, dan voelt het als een sprong in het diepe, waar men nog lang niet klaar voor is. Niet alle applicaties van de organisatie lenen zich immers voor de cloud. Ook is er angst voor stabiliteit in de performance van de applicaties en de onzekerheid dat de cloud niet tegemoet kan komen aan de gewenste gebruikerservaring.

Cloudwatervrees is schijnveiligheid
Een andere veelgehoord argument om de cloud op afstand te houden (cloudwatervrees) is de behoefte aan controle over de data. Waar staat deze data als het in de cloud ondergebracht wordt en hoe is de beveiliging en authenticatie ingericht? Dit maakt mensen onzeker. Door data angstvallig op een server binnen de bedrijfsmuren te houden ontstaat er echter ook een vorm van schijnveiligheid. Medewerkers zoeken namelijk zelf naar manieren om flexibeler te kunnen werken en delen via de achterdeur bestanden met oplossingen die niet voor zakelijk gebruik zijn ontwikkeld. Daarbij komen zakelijke bestanden ook op persoonlijke devices terecht, die niet voldoen aan de beveiligingsnormen van het bedrijf. Door deze ‘schaduw-IT’ is er juist nog minder controle over de data.

Toch is de conclusie vaak dat men liever nog even ‘veilig’ op het droge blijft en alles laat zoals het is. Dit terwijl anderen ondertussen al vele meters hebben gemaakt. Zonde, omdat hiermee de kans om te profiteren van een werkomgeving die flexibiliteit en productiviteit stimuleert, verloren gaat.

Logische stap
Het is belangrijk duidelijk te maken dat men ook niet direct in het diepe hoeft te springen, maar eerst aan het water kan wennen in het ondiepe. McCloud biedt genoeg opties waarbij men op geheel eigen wijze en tempo de weg kan afleggen naar het diepe.

Groeien
De technische mogelijkheden zijn er om voor ieder niveau een passende oplossing te bedenken en van daaruit verder te groeien. En dat is maar goed ook. Want laten we eerlijk zijn, het is ook niet verstandig om zonder enige ervaring direct het grote bad op te zoeken.

Benieuwd hoe McCloud u kan helpen bij de weg naar het diepe? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Bron: Computable